Om Yrkes-SM

Så här såg det ut i vid senaste Yrkes-SM i Uppsala 2018.

 

SVERIGES STÖRSTA YRKESEVENEMANG FÖR UNGA

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 50-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka evenemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

 

Varför ska just dina elever besöka Yrkes-SM?

Oavsett om dina elever går på mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet är det av stort värde för dem att besöka Yrkes-SM. Besöket kan på många sätt kopplas till läroplanen, och inte minst målet med att förse elever med underlag för att välja fortsatt utbildning.

 

Fem snabba om Yrkes-SM

• Yrkes-SM arrangeras i Växjö 10–12 maj 2022. Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde!

• På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken. 

• Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 50-tal yrken och yrkesmoment.

• Exempel på medverkande yrken är måleri, träarbete, plattsättning, it-teknik, webbutveckling, automationsteknik, svets, frisör, visual merchandising, servering, vård och omsorg, fordonslackering med flera.

• Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

 

SYFTET MED YRKES-SM

• Öka kunskapen och kännedomen om vilka olika karriärvägar som finns inom yrkesutbildningsområdet.

• Öka status, intresse och attraktionskraft för medverkande yrken och yrkesutbildning.

• Utse Sveriges yrkesskickligaste ungdomar som sedan har möjligheten att ta en plats i Sveriges viktigaste landslag – Yrkeslandslaget.

• Ge elever, skolpersonal, föräldrar och förmedlare mer information och inspiration kring yrken och utbildning.

Yrkes-SM är en unik plattform för yrkesnämnder, yrkespartners, sponsorer och parter att arbeta tillsammans med frågor om ungdomars utbildning, karriärmöjligheter och marknadens behov.

 

YRKES-SM ÄR STORT

Det totala evenemangsområdet upptar ofta en yta av ca 40 000 m².

 

YRKESKLUSTER

Inom respektive yrkeskluster medverkar en mängd olika yrken.

  Bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik

  Industri, maskin- och verkstadsteknik

  Informations- och kommunikationsteknik

  Konst, kreation och mode

  Social och personlig service

  Transport och logistik

  Djur, skog- och lantbruk

  Gymnasiesärskolan

  Studie- och yrkesvägledning

 

 

TIDIGARE YRKES-SM

Det har arrangerats åtta Yrkes-SM tidigare. Första gången, maj 2004, ägde tävlingen rum i Piteå. Yrkes-SM blev en succé direkt – ett tjugotal yrken deltog, många skolklasser besökte tävlingarna. Vid Yrkes-SM 2006 i Göteborg hade tävlingen nästan blivit dubbelt så stor i antalet tävlande (ca 300) och antalet yrken hade stigit till 40 stycken. 2008 arrangerades Yrkes-SM i Jönköping. Intresset var stort och genomslaget i media överträffade de tidigare åren. Jan Björklund invigde evenemanget denna gång. Vid Yrkes-SM i Göteborg 2010 ökade genomslaget i media ytterligare och överträffade med råge de tidigare åren. I Malmö 2012 besökte hela 21 000 skolungdomar Yrkes-SM på den helt nya Malmömässan. I Umeå 2014 kom 15 000 unga besökare för att få information och inspiration inför sina framtida yrkesval från närmare 50 medverkande yrken. I Malmö 2016 blev det ett välbesökt Yrkes-SM, detta Yrkesutbildningens år. Pubikrekord med 22 000 besökare och evenemanget gästades av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. I Uppsala 2018 kom 21 600 besökare till det stora arenaområdet för att kolla in de 59 medverkande yrkena. 2018 var evenemangsområdet och antalet yrken rekordstort! Detta rekordår var två youtubers programledare, Cattis Eklund och Daniel Riley.

Share This: