CAD-konstruktion siktar digitalt – kör yrkestävling online

Tråkigt nog ställdes Yrkes-SM i Helsingborg den 22–24 april in, där hundratals ungdomar skulle tävla om att bli bäst i Sverige inom sina yrken. Industrins yrkestävling för CAD-konstruktion kommer däremot att genomföra sin tävling ändå, fast digitalt. Leila Khammari, projektutvecklare för Skärteknikcentrum, berättar mer.

 

Yrkes-SM i Helsingborg var efterlängtat, och upp till 30 000 besökare skulle få uppleva styrkan med yrkesutbildningar och se spektakulära uppvisningar och tävlingar. Som en följd av Covid-19 och myndigheternas rekommendationer hade arrangörerna WorldSkills Sweden, Familjen Helsingborg, Helsingborgs Stad och Region Skåne, därför inget annat val än att ställa in evenemanget.

 

Då bestämde sig Skärteknikcentrum Sverige för att hålla fast vid datumet den 22 april, och genomföra sin del inom industrins yrkestävlingar trots allt. Fast på distans, berättar Leila Khammari, projektledare för Skärteknikcentrum Sverige, som representerar branschen och ansvarar för tävlingen i CAD.

 

 

Hur kommer det sig att ni valde att ställa om tävlingen digitalt?

– Det finns så många värden i det här. Till att börja med känner vi ett ansvar gentemot eleverna, att de ska få visa sina kunskaper och utmanas i tävlingen som de sett fram emot. Dessutom är det första gången som vi arrangerar tävling i CAD-konstruktion på det här sättet med två uttagningstävlingar, inom ramen för industrins skoltävlingar, så vi vill verkligen genomföra den.

 

Men vad är en CAD-konstruktör och vad betyder det?

– CAD står för Computer-Aided Design. Allt som tillverkas börjar ju som en ide och utifrån ett behov. Men för att tillverka något så behövs nästan alltid en ritning, och en sådan tar en CAD-konstruktör fram. Man ritar det som ska tillverkas, och jobbar därmed med tillverkning. Tänk att nästan allt som tillverkas har ett ritningsunderlag det är rätt häftigt, säger hon!

 

För att bli CAD-konstruktör så väljer man antingen det industritekniska yrkesprogrammet på gymnasiet, eller teknikprogrammet som är högskoleförberedande. Inför Yrkes-SM i år valde branschen därför att bjuda in elever från alla program i Sverige som erbjuder någon av utbildningarna. Gensvaret blev stort, och nära 300 elever som gjorde uttagningstävlingen på sina egna skolor. Efter det genomfördes två regionfinaler, en i Västerås och en i Finspång. Från dessa regionfinaler utsågs de sex personer som kommer att tävla i ett digitalt CAD-SM den 22 april.

 

Så hur ser det ut för de som blir inspirerade av tävlingen, finns det jobb för blivande CAD-konstruktörer?

– Ja det finns jobb, alla är välkomna till vår bransch! Det finns så mycket att göra och det mesta är fortfarande ogjort. Möjligheterna att både upptäcka nytt och vidareutveckla sådant som redan finns är enorma, säger Leila.

 

FAKTA:

De sex finalisterna:

Danderyds gymnasium, Stockholm

William Winsth

Falu frigymnasium, Falun

Oskar Perers

Göranssonska skolan, Sandviken

Gustav Johansson

Berzeliusskolan, Linköping

Edwin Svensson

Curt Nicolin Gymnasium, Finspång

Albin Hansson

Klara Teoretiska Gymnasium, Göteborg

Jesper Nordström

 

 

Tävlingen startar den 22 april klockan 9.00 och kan följas via Skärteknikcentrum Sveriges digitala kanaler.

Läs mer om industritekniska programmet här »

Share This: