Vägen från yrkesutbildningen till Yrkes-SM

Att få vara en av alla tävlande på Yrkes-SM är många gånger en upplevelse och ett minne för livet. Hur går det då till?

Ett sätt är att vara elev i årskurs tre på Fordons- och Transportprogrammet. Varje år bjuds alla, totalt cirka 90 gymnasieskolor i landet in till att delta i kvaltävlingarna för unga lastbilsförare. Kvaltävlingarna genomförs på olika orter runt om i landet. Här får de tävlande mäta sina krafter, både praktiskt och teoretiskt. Last säkras, truckar manövreras och lastbilar precisionkörs. Vinnaren i varje kvaltävling säkrar en plats i Yrkes-SM.

 

Ett annat sätt är att man går Flygteknikutbildningen på någon av landets sju gymnasieskolor med riksintag. Här erbjuds alla skolor en chans att nominera en eller två tävlande direkt till Yrkes-SM. De tävlande flygmekanikerna möts i tävlingsmoment involverande såväl flygplan som helikoptrar. Allt från plåtreparationer och daglig tillsyn innan flygning, till motorkunskap och felsökning i elektriska kretsar ingår som tävlingsmoment. Vinnande flygmekaniker blir också en medlem av världens bästa landslag, Yrkeslandslaget, som tävlar i WorldSkills i Kazan 2019.

 

 

Alla tävlande har långsiktig nytta av att vara en del av yrkestävlingar och av Yrkes-SM. Det ger en chans att få representera sin skola och är en bra merit till sitt CV. Dessutom får de som deltar också många bra möjligheter till kontakter inom sin bransch, och att få bygga ut sitt nätverk. En bra start inför ett långt och bra arbetsliv, och med möjligheter till en utvecklande yrkeskarriär.

 

TYA är en partsgemensam yrkes- och arbetsmiljönämnd som verkar för transportbranschen. Ett av TYAs uppdrag är att säkra tillgången till anställningsbara medarbetare till anslutna företag, bland annat genom att arrangera tävlingsverksamhet för lastbilsförare och flygmekaniker. Läs mer på bliyrkesforare.nu och bliflygmekaniker.nu

Share This: