Från Yrkes-SM till Stab IT på Uppsala kommun

Marcus Widén tog hem en silvermedalj under Yrkes-SM 2016 i Malmö inom kategorin IT, Nätverk & Systemadministration. Drygt 1,5 år senare har han vid 21 års ålder en tillsvidareanställning som IT-tekniker på Uppsala kommun.

 

 

Det är inte lätt för någon att veta vad man vill jobba med i framtiden. Med du verkar ha valt rätt från början. Hur gick det till?

Jag har alltid varit intresserad av teknik, så jag visste att jag ville gå ett teknikorienterat program på gymnasiet. Men efter att ha gått ett läsår på El- och energiprogrammet så insåg jag att IT-delen var alltför begränsad för min smak. Så jag bytte till IT-Gymnasiet och började på ett mer renodlat IT-program istället som passade mig bättre. Jag insåg att jag var mer intresserad av nät- än eldragning helt enkelt.

 

Hur fick du jobbet på kommunen?

Jag fick ett sommarjobb här direkt efter gymnasieexamen, och sedan fick jag en tillsvidareanställning på Stab IT inom kommunledningskontoret. Så kommunen är min första och enda arbetsgivare så här långt.

 

Tycker du att din utbildning förberedde dig väl för ditt första jobb?

Ja, absolut. Programmet jag gick är skräddarsytt för arbetsmarknaden så att man ska kunna ta ett jobb som IT-tekniker direkt efter examen. Det enda jag inte var så förberedd på var hur man hanterar kundkontakter så gott som hela dagarna, men det är ju något man lär sig snabbt på jobbet. I min roll inom Service Desk så sitter jag ju på frontlinjen mot medarbetare som behöver IT-stöd av olika slag.

 

Det låter intressant. Berätta lite mer?

De flesta av kommunens 13 000 medarbetare använder någon typ av IT-verktyg för att klara av sina jobb, ofta flera i kombination. Det kan vara allt från e-post och telefoni till mer komplexa system som används av förvaltningarna för att kunna möte medborgarnas behov och krav på service. Vi som jobbar inom Service Desk sitter närmast kunden, vilket i det här fallet är kommunens medarbetare, och vi tar emot ärenden via e-post och telefon, varav vi klarar av att lösa en hel del själva. Och de ärenden som är för komplexa eller specifika skickar vi vidare till andra enheter inom staben som Teknik, Telefoni och System.

 

Hur tänker du kring framtiden? Vill du plugga vidare?

Jag trivs jättebra med vad jag gör just nu. Det är att perfekt första jobb med många utvecklingsmöjligheter. Jag kommer dock förmodligen att läsa vidare på högskola så småningom, men inte förrän jag vet inom vilket område jag vill fördjupa mig. Data/IT är ett brett område med många inriktningar, och de blir dessutom allt fler i takt med att teknik- och tjänsteutvecklingen går framåt.

 

Hur har det gått för dina kompisar från gymnasiet?

Alla som vill jobba har jobb. Och andra har gått vidare till högskola, varav flera har börjat läsa Data/IT på Linnéuniversitetet i Kalmar.

 

När du nu ser i backspegeln: Hur upplevde du Yrkes-SM både som tävling och arrangemang?

Det var jättekul att vara med att tävla, och jag blev givetvis glad över min silvermedalj. Som arrangemang så är det unikt på det sätt ungdomar verkligen får se vad olika yrken handlar om i praktiken, och vilka hjälpmedel, tekniker och verktyg – båda analoga och digitala – som man måste behärska för att klara av jobbet.

 

Besökte du själv ett Yrkes-SM när du gick på högstadiet?

Nej, det gjorde jag inte, tyvärr. Jag vill inte på något sätt baktala min gamla högstadieskola, men jag lärde mig inte speciellt mycket om arbetsmarknaden och hur man ska tänka inför sitt gymnasieval där. Yrkes-SM är ju precis tvärtom – det utgår ju från att visa upp och skapa ökad insikt om de olika programmen och vilka framtidsmöjligheter de erbjuder, inte minst genom olika prova på-aktiviteter, oavsett om man vill vara anställd, starta eget eller plugga vidare.

 

Något annat?

Jag hoppas att Uppsala når målet om 25 000 besökare till Yrkes-SM! Och att jag kan engagera mig på något sätt för att bidra.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Share This: