Frågor & svar

 

Vad är Yrkes-SM?

En tävling i yrkesskicklighet för unga. Tävlingen arrangeras för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Yrkes-SM bidrar samtidigt till en positiv utveckling av branscherna, kvalitén höjs och tekniker vässas.

 

Hur sker uttagningarna till Yrkes-SM?

Olika branscher arbetar på olika sätt men ofta kvalar ungdomarna in genom lokala och regionala deltävlingar arrangerade av respektive branschorganisation/yrkesnämnd.

 

Vem får tävla i Yrkes-SM?

Ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke. För mer info kontakta respektive yrkespartner »

 

Hur många ungdomar tävlar i Yrkes-SM?

Cirka 200 tjejer och killar tävlar i SM men flera tusen har genomgått kvaltävlingarna.

 

Vilka yrken tävlar man i?

På Yrkes-SM finns yrken representerade från bygg, design, industri, it, service, vård och tekniksektorn. Exempel på yrken är florister, bagare, industrielektriker och webbdesigners.

 

Får alla yrken tävla?

Alla yrken där det finns en yrkesutbildning får ansöka om att vara med och tävla. Ansökan sker via respektive yrkesnämnd eller liknande.

 

Vill du vara med och tävla?

Kontakta då din yrkespartner (yrkesnämnd, branschorganisation).

 

Vem bestämmer tävlingsmomenten?

Respektive yrkespartner. I varje yrke finns flera tävlingsmoment av varierande svårighetsgrad. Uppgifterna ska vara likvärdiga uppgifterna i det verkliga arbetslivet.

 

När och var arrangeras nästa Yrkes-SM?

Yrkes-SM kommer att arrangeras i Uppsala den 25–27 april 2018 på IFU Arena.

 

Share This: