Om Yrkes-SM

SVERIGES JOBBIGASTE EVENEMANG

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 40-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka det över 15 000 kvm stora arrangemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken.

 

 

I Malmö 2016 besökte hela 22 000 personer evenemanget för att på en och samma plats få information och inspiration inför sina framtida yrkesval. Lärarnas och elevernas positiva respons visade sig bland annat i en enkätundersökning där 75 % var mer positivt inställda till yrkesutbildning efter besöket på Yrkes-SM än innan. Att få titta på tävlingarna, att själva få prova på olika yrken och att få information om många yrken samtidigt var saker som enligt undersökningen tydligt uppskattades. Och att döma av kommentarerna från lärarkåren verkade också de minst lika positiva som eleverna.

 

Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM. Yrkes-SM arrangeras av WorldSkills Sweden tillsammans med lokala partners. I Uppsala är det tillsammans med Uppsala kommun.

 

 

Tidigare Yrkes-SM

Det har arrangerats sju Yrkes-SM tidigare. Första gången, maj 2004, ägde tävlingen rum i Piteå. Yrkes-SM blev en succé – ett tjugotal yrken deltog, många skolklasser besökte tävlingarna. Vid Yrkes-SM 2006 i Göteborg hade tävlingen nästan blivit dubbelt så stor i antalet tävlande (ca 300) och antalet yrken hade stigit till 40 stycken. 2008 arrangerades Yrkes-SM i Jönköping. Intresset var stort och genomslaget i media överträffade de tidigare åren, framför allt inom de digitala medierna. Jan Björklund invigde evenemanget denna gång. Vid Yrkes-SM i Göteborg 2010 ökade genomslaget i media ytterligare och överträffade med råge de tidigare åren. I Malmö 2012 besökte hela 21 000 skolungdomar Yrkes-SM på den helt nya Malmömässan. Yrkes-SM syntes bl a tydligt och klart i sociala medier, bl a genom kampanjen ”Fejkade yrken” (som belönades med ”Social Media Awards – campaign of the year). I Umeå 2014 kom 15 000 unga besökare för att på ett och samma ställe få information och inspiration inför sina framtida yrkesval från närmare 50 medverkande tävlings- och uppvisningsyrken. I Malmö 2016 blev det ett välbesökt Yrkes-SM, detta Yrkesutbildningens år. Pubikrekord med 22 000 besökare och evenemanget gästades av H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Share This: