Prova-På-Aktiviteter

#VÅGAPROVA DIN TALANG

Kom och prova olika jobb på Yrkes-SM. Vågar du? På Yrkes-SM finns flera möjligheter att testa olika arbetsuppgifter som tillhör de olika yrkena eller prova något som de byggt, gjort eller vill utmana dig i. Titta efter skyltarna där det står våga prova på. Det kan t o m löna sig. Här är några av alla de yrken du kan besöka.

vp10

 

BILSKADETEKNIK
Gissa bilmärket på en ihoppressad bil.

 

vp18

ANLÄGGNINGSMASKINFÖRARE
Vill du köra på riktigt? Testa då yrket anläggningsmaskinförare här genom att pröva på att köra med en simulator. Du som presterar riktigt bra kommer att få testa en riktig maskin strax utanför mässan!

 

CNC-FRÄSNING OCH CNC-SVARVNING
Hur stor är en Coca Cola? Mäter du rätt? Prova mätarmen och se hur nära du kommer. Quiz – Har du koll? Vi ställer frågorna – Du svarar!

 

ELINSTALLATION
Framtiden är elektrisk! Här kan du testa om du är beredd att möta den.

 

FLORIST
Hos floristerna kommer besökarna få möjlighet att göra ett handledscorsage.

 

FLYGMEKANIKER

Här kan besökarna prova-på att nita och löda.

 

FORDONSLACKERING
Motivlacka ditt eget vykort. Var med och kulörbestäm färg på stötfångare.

 

FÖRSVARSMAKTEN
Prova-på-aktiviteter som kommer att testa styrka, uthållighet, vilja samt taknik och stresstålighet.

 

vp23

GRAFISK OPERATÖR
Besökarna får se hur flödet fungerar från idé – till färdig trycksak. Vi kommer att fokusera kring arbetet med prepress/original (text- och bildoperatörens syssla).

 

GULDSMED
Besökare får prova på att såga i nysilver och fila i mässing.

 

vp15

HAMNARBETARE
Prova-på-simulatorer för hamn-kran och för containertruck.

 

HUDTERAPEUT
Är du stadig på handen? Testa om du kan göra en perfekt rödlackning på din kompis. Det får bara ta 5 min/hand i en VM-tävling. Testa om just du har det som krävs! Du kan också njuta av en härlig ansiktsmassage som utförs av elever från olika hudterapeutskolor i landet.

 

ISOLERINGSPLÅTSLAGARE
Pussla ihop rören så vattnet hamnar tillbaka i hinken. Testa din pricksäkerhet och vinn en keps! Testa din förmåga att följa en ritning, kan du härma det du ser? Utmana din kompis!

 

vp16

KYL OCH VÄRMEPUMPTEKNIKER
En kylmaskin har kopplats till en skalenligt förminskad curlingbana av is. Besökarna får testa att curla, och de som kommer i mitten av boet erbjuds att vara med i en tävling. Tävlingen går ut på att skriva ner en beskrivning av hur kylmaskinen som kyler isen fungerar. Den som gör bästa beskrivningen vinner en iPad.

 

MEKATRONIK
Koppla upp och styr olika komponenter med luft (pneumatisk). Om du kopplar rätt efter schemat vinner du ett litet pris! Styr Robotino med en X-box kontroll och kör runt den på vår bana. Beskriv hur vår automatiska såpbubbelmaskin fungerar. Rätt beskrivning ger dig ett litet pris!

 

vp11

MÅLARE
”Sparmålning”. Besökarna kan här prova att sparmåla i egen takt alt genomföra ett hastighetsmoment i sparmålning (som är ett av tävlingsmomenten i Måleri-SM). Hastighetsmomentet kan genomföras individuellt eller som en tävling mot någon/några andra besökare.

 

SKOGS- OCH LANTBRUKSMASKINFÖRARE
Här kan du provköra simulatorer för skogs- och lantbruksmaskiner, samt testa spelet Farming Simulator 16 på läsplattor. Här finns också elever och personal från naturbruksskolor samt experter från simulatorföretag som kan svara på dina frågor. Montern arrangeras av SimGården – testmiljö för simuleringsteknik, en av fem testmiljöer i innovationsmyndigheten Vinnovas satsning ”Digitalisering för framtidens skola”.

 

vp14

SVETS
Testa att svetsa, här finns elever från svetsutbildningen som hjälper dig! Du kan också testa hållfastheten hos ett gem som du preparerar med en vanlig cigarettändare. Vi lottar ut mössor till er som provar på!

 

PERSONBILSTEKNIK
Passa in rätt muttrar till rätt skruvar på tid. Pris: liten Kamasa verktygssats. Bästa tid 1 vinst/dag samt småvinster. Mäta ohm-värdet på revisorer. Demontering och montering av tändstift i cylinderhuvud.

 

PLATTSÄTTARE
Vill du vara med och skapa mässans (eller kanske t o m Malmös) största kaklade vägg? Med lite hjälp av dig och de andra besökarna kommer i alla fall mässans största kaklade vägg med ett Skåne-motiv att ta form. Väggen blir ca 6 m lång och 1,2 m hög.

vp9

PLÅTSLAGARE
Ta en #Takselfie och vinn fina priser! I plåtslagarmontern bjuds det också på flera prova-på-aktiviteter, allt från tillverkning av visselpipor till värmeljusstakar i plåt till att faktiskt beträda ett tak i full plåtslagarmundering och givetvis ska alla få ta en takselfie! Eftersom SM för unga plåtslagare firar 30 år som uppskattad tävling för landets plåtslagarelever, utlovas också lite extra festligheter.

 

TELEKOMMUNIKATION
Framtiden är kommunikation! Här kan du testa om du är beredd att möta den.

 

TRÄARBETARE
Utmana en mästare i Jenga! Här kan du varje heltimme utmana Kasper Svensson (träarbetare och svensk mästare 2014) att bygga med ”jätte-jenga” så högt som möjligt. Inte så lätt – men roligt!

 

vp13

VISUAL MERCHANDISER
På en avsedd yta ska besökande elever få prova på att klä en skyltdocka. Kläder finns att välja på en klädställning placerad på ytan. Mot en bakgrund kan de sedan ta en bild på ”sin” skyltdocka och lägga ut den på sociala medier där övriga kan rösta fram den ”bäst stylade” dockan.

 

VVS-MONTÖR
Pussla ihop rören så vattnet hamnar tillbaka i hinken. Testa din pricksäkerhet och vinn en keps! Testa din förmåga att följa en ritning, kan du härma det du ser? Utmana din kompis!

 

VÅRD OCH OMSORG
”Livelektion” på vård- och omsorgsprogrammet (lärare och elever). Testa hjärt- och lungräddning (ambulanspersonal och dockor). Kolla blodtryck (usk + elever och tekniskt hjälpmedel). Testa att sticka (usk, ssk, och tekniska hjälpmedel). Arbets-terapeut som visar tekniska hjälpmedel för brukare i hemmiljö.

 

VÄG- OCH ANLÄGGNINGSARBETARE
Lätt att lägga gatustan? Det kanske ser lätt ut, men prova själv får du se. Det krävs en hel del för att det ska bli bra. Välkommen att prova på.

vp20

YRKESFÖRARE
Tävla mot de tävlande! Prova på att köra lastbilssimulator. Hur bra är du på fordon – testa dig i fordonskännedom.

Share This: