Frågor & svar

 

Vad är Yrkes-SM?

En tävling i yrkesskicklighet för unga. Tävlingen arrangeras för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 50-tal yrken. Under tre dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka det över 25 000 kvm stora evenemangs­­området för att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. Yrkes-SM innebär en unik chans för dig som elev att få inspiration och idéer kring ditt framtida studie- och yrkesval.

 

Hur sker uttagningarna till Yrkes-SM?

Olika branscher arbetar på olika sätt men ofta kvalar ungdomarna in genom lokala och regionala deltävlingar arrangerade av respektive branschorganisation/yrkesnämnd.

 

Vem får tävla i Yrkes-SM?

Ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning i ett representerat yrke. För mer info kontakta respektive yrkespartner »

 

Hur många ungdomar tävlar i Yrkes-SM?

Cirka 200 tjejer och killar tävlar i SM men flera tusen har genomgått kvaltävlingarna.

 

Vilka yrken tävlar man i?

På Yrkes-SM finns yrken representerade från bygg, design, industri, it, service, vård och tekniksektorn. Exempel på yrken är florister, bagare, industrielektriker och webbdesigners.

 

Får alla yrken tävla?

Alla yrken där det finns en yrkesutbildning får ansöka om att vara med och tävla. Ansökan sker via respektive yrkesnämnd eller liknande.

 

Vill du vara med och tävla?

Kontakta då din yrkespartner (yrkesnämnd, branschorganisation).

 

Vem bestämmer tävlingsmomenten?

Respektive yrkespartner. I varje yrke finns flera tävlingsmoment av varierande svårighetsgrad. Uppgifterna ska vara likvärdiga uppgifterna i det verkliga arbetslivet.

 

När och var arrangeras nästa Yrkes-SM?

Yrkes-SM kommer att arrangeras i Uppsala den 25–27 april 2018 på arenaområdet vid Gränby sportfält. 2020 arrangeras Yrkes-SM i Helsingborg.

Share This: