Yrkes-SM semifinal med hög spänning i luften.

Ett trettiotal unga kämpar, mentorer och publik hade sökt sig till Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter i Nyköping den 23 september för att tävla i semifinalen inför Yrkes-SM för elektriker.
– Det är nu det gäller, det här ska bli en rolig utmaning för händer och hjärna, och jag är här för att vinna, säger en av de unga elektriker som tagit chansen att vara med för att tävla om en finalplats.

Tystnaden är inledningsvis kompakt. Planering och arbetsberedning kräver koncentration, elcentralerna börjar långsamt växa fram på tävlingstavlorna. Publiken är andaktsfull, ingen vill störa.
– Det är oerhört spännande att vara med som åskådare, säger en yrkeslärare som följt med som stöd för sin nominerade elev till tävlingen.
– Jag tycker det är jämt, en mycket god kamp, säger Carl-Magnus Persson från Ronneby när det var dags för lunchpaus.
Efter lunchen återupptogs tävlingen där den avbröts, men nu med skillnaden att de tävlande fördes bort en och en för att testa sina tekniska kunskaper genom momentet metodisk felsökning.
– Felsökningen var väldigt svår eftersom det var så stressigt, säger Emmy Åberg från Växjö.
Efter felsökningen var det dags för en karaktärsbedömning. De tävlande fick presentera sig själva, vilka de är och varför de är med i semifinalen.

Det var en framgångsfokuserad grupp ungdomar som tävlade om att få gå vidare till finalen.
– El är min passion, säger en av de tävlande och berättar om fascinationen över hur elektriciteten existerar och hur atomer kan göra det de gör.

Sebghat Nabi är den som har färdats den längsta vägen för att ta sig till semifinalen. Hans resa började för många år sedan, i en liten by i Afghanistan.
När han kom till Sverige för sex år sedan så fick han upp ögonen för att det fanns mycket elektricitet här. Efter att ha lärt sig svenska så försökte Nabi först komma in på el- och energiprogrammet på gymnasiet. Inledningsvis kom han inte in utan hamnade på andra reservplats, men efter ett tag kom han in på programmet:
– Efter ett år fick jag välja mellan de fyra olika inriktningarna och då valde jag elektriker för att det är så brett och inte enbart handlar om att dra kablar till vägguttag.
Nabi är mycket stolt över att han endast på sex års tid lyckats lära sig svenska, elektrikeryrket och kommit in i samhället:
– Jag är stolt över allt som jag lärt mig sedan jag kom hit och glad över möjligheten att ha fått chansen att komma hit och få visa för andra allt som jag lärt mig. Jag har lagt mycket tid, tänkt mycket och kämpat. Det gäller att kämpa – då kan man klara det mesta. Jag gillar att arbeta med händerna, jag vill inte sitta bakom ett skrivbord med en dator. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval.

Efter en ödesmättad, spänd och förlängd väntan trädde så domartrion fram för att kora de tre vinnarna som kommer att få göra upp om titeln Sveriges främsta elektriker på Yrkes-SM den 25-27 april 2018. Jesper Fogelstrand, Edvin Bäckman och Emmy Åberg fick motta beskedet att de vunnit tävlingen till rungande applåder.
– Åh det känns helt otroligt, utbrast Åberg spontant och viftar med ena handen framför ansiktet i hopp om lite svalka.
– Det var väldigt kul att få se tävlingen från början till slut, menar Louise Kullander, yrkeslärare och mentor för Jesper Fogelstrand och Johan Malm. Jag tycker tävlingsmomenten var relevanta och krävde fokus, flinka fingrar, inte för lång tankeverksamhet men ändå noggrann planering.

Hon hade själv snappat upp flertalet detaljer som hon skulle ta med sig till undervisningen i Motala. Alla yrkeslärare fick en rundvisning i Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter och kunde inhämta inspiration och knyta kontakter med varandra.

 

Jesper Fogelstrand, Edvin Bäckman och Emmy Åberg fick motta beskedet att de vunnit tävlingen till rungande applåder.

SparaSpara

SparaSpara

Share This: